
 

Questions, remarks, queries coming from the Train-the-Trainer for the 
CIC on Fire Safety, during PSC Seminar 73, June 2022 

 
General Response 
Does the CIC apply to all ships? The CIC applies to passenger ships and cargo ships of 500GT and up. 
When to tick N/A? The N/A box has intentionally made available for all questions but is only to be used in those exceptional cases where 

the question cannot be answered due to operational limitations or in case the requirement to be verified is not 
applicable to the ship. PSCOs should however be encouraged that in case of such operational limitations alternative 
tests or simulations could be carried out in order to make a well-informed decision whether the ship complies or not. 

  
Question 1  
Are the emergency escape routes 
maintained in a safe condition? 

Response 
 

Should deficiencies related to the ILLC’69 
also be recorded under the CIC?  

No, Loadlines issues are not within the scope. Such issues should not result in a “No” answer but a deficiency recorded 
under Load Lines.  

Should a deficiency in relation to 
emergency lighting also lead to use the 
deficiency code on  07120 (Means of 
escape), because of unsafe access? 

No, the CIC Guidelines indicate two possible deficiency codes (07120: Means of escape and 04103: Emergency lighting, 
batteries, and switches). A deficiency related to emergency lighting should be recorded under deficiency code 04103. 

  
Question 2  

Are fire doors maintained in good 
working condition? 

 

Response 

Are C type fire doors part of the CIC? Yes, the question is applicable for all types of fire doors. However not all requirements may be applicable for all types 
of fire doors. 

  
Question 3  
Has the fixed fire detection and fire alarm 
systems, been periodically tested in 

Response 



 

accordance with the requirements of the 
Administration? 
How can a PSCO verify whether the fixed 
fire detection and fire alarm systems “have 
been periodically tested in accordance with 
the requirements of the Administration” 

The requirements in SOLAS 1999/2000 Amend / Chapter II-2 / Reg. 7.3 state “to the satisfaction of the Administration” 
and evidence thereof could be found in e.g. Planned Maintenance Systems and test records. Further guidance may be 
found in SOLAS 1999/2000 Amend / Chapter II-2 / Reg. 14.2 on “Maintenance, testing and inspections” which refers in 
the main text to the guidelines developed by the Organization (MSC/Circ.1432, as amended by MSC.1/Circ.1516), 
where it states that Inspections should be carried out by the crew at specific intervals. 

Who shall do the periodical tests and at 
what frequencies? 

Guidance may be found in SOLAS 1999/2000 Amend / Chapter II-2 / Reg. 14.2 on “Maintenance, testing and 
inspections” which refers in the main text to the guidelines developed by the Organization (MSC/Circ.1432, as 
amended by MSC.1/Circ.1516), where it states that inspections should be carried out by the crew at specific intervals.  

What if equipment is out of order? This is a deficiency, but outside the scope of the CIC 
  

Question 4  
Are ventilation closing appliances capable 
of being closed? 

Response 

Q4 and Q5 have the same deficiency code, 
how to record a “No” on both questions? 

For both questions answered with “No”, a deficiency should be raised for each question. It is confirmed that THETIS 
accepts the entry of the same deficiency code, with the same “nature of defect”. Care should be taken to mention the 
correct convention reference for each deficiency. 

  
Question 5  
Are the means of control for power 
ventilation of machinery spaces operable 
from two grouped positions? 

Response 

Q4 and Q5 have the same deficiency code, 
how to record a “No” on both questions? 

For both questions answered with “No”, a deficiency should be raised for each question. It is confirmed that THETIS 
accepts the entry of the same deficiency code, with the same “nature of defect”. Care should be taken to mention the 
correct convention reference for each deficiency. 

  
Question 6  
Can each fire pump deliver at least the two 
required jets of water? 

Response 

Does the question include the Emergency 
Fire Pump? 

No 



 

  
Question 7  
Are the means of control provided in a 
position outside the machinery space for 
stopping ventilation and oil transfer 
equipment operational? 

Response 
 

Does the oil transfer equipment also 
include equipment related to cargo 
operations (e.g. on tankers)? 

No 

  
  
Question 8 
Is the room for the fixed gas fire 
extinguishing medium used only for this 
purpose? 

Response 

  
    
Question 9 
Are the valves used in the fire main line 
operational? 

Response 

- - 
  
Question 10 
Where a fire drill was witnessed, was it 
found to be satisfactory? 

Response 

When to tick N/A? PSCOs are encouraged to conduct a fire drill. In the exceptional cases that this is not possible the N/A box can be ticked. 
In such a case, it is suggested to add a comment in the field “observations to inspection” to indicate the reason why the 
drill was not carried out. 

Can a fire drill be recorded for an initial 
inspection? 

No, the system does not allow the recording of a fire-drill under initial inspection, but the drill can be marked in the CIC 
form by ticking “YES”. In any case, conducting a fire drill does not change the type of inspection to more detailed 
inspection. 

 


